dinsdag 9 december 2014

Verlichting in de berging

De ruimte naast het huis speelt heden ten dage een belangrijke rol bij het verlichtingsplan van ons woonhuis.

Als we de woning benaderen vinden we het vanzelfsprekend dat we begroet worden door een buitenlamp die automatisch aangaat zodat we niet in het donker naar de sleutels of het slot hoeven te zoeken. Dat automatisch aangaan van het licht kan met een bewegingsmelder maar ook via een tijdschakelaar. Ook ongenode gasten mijden uw deur liever als zij vol in het licht staan.

Er zijn veel variaties mogelijk als men een buitenlamp wenst. Eén lamp kan volstaan maar ook meerdere lichtpunten buiten kunnen het huis in het donker verlichten. Dat kan functioneel licht zijn dat het huis opeens in de volle schijnwerpers zet. Maar ook sfeerverlichting die de hele avond blijft branden en zo ook zeker functioneel is. De lichtbron kan bestaan uit een normale gloeilamp of een spaarlamp. Tegenwoordig is ook zeer veel mogelijk met LED verlichting, dat natuurlijk energiezuiniger is en een langere levensduur heeft.

Bij binnenkomst vinden we het fijn dat de lichtschakelaar binnen handbereik is zodat de basis verlichting de ruimte goed verlicht. Het basis licht kan bestaan uit één of meerdere plafonnières, kijk ook het artikel over plafondlampen. Voor een goed lichtplan kan men in combinatie met de plafondlampen ook eventuele wandlampen monteren. Dit zal de ruimte groter laten lijken.

Bij steeds meer nieuwbouw woningen werd de schuur aan het huis gebouwd en kreeg deze de naam berging. Omdat de berging slechts met een deur gescheiden is van de leefruimte is deze ruimte niet langer meer een rommelhok maar een voorportaal naar onze woning. Moderne verlichtingsarmaturen zullen dan ook niet misstaan in deze ruimte. Een industrieel hanglampje is tevens ook uitermate geschikt voor een hanglamp, lees ook het artikel over trends in hanglampen.

Om toch tegemoet te komen aan een ruimte voor de fietsen, tuingereedschap etc. werden eenvoudige schuurtjes gebouwd in de tuin.

Kus,

Karin

1 opmerking:

  1. Hee Kartin, wij zijn thuis nu ook aan het kijken naar sfeerverlichting en hebben er even goed over nagedacht: een felle sfeerlamp bij de voordeur is toch wel erg handig. Zo niet voor je sleutelbos danwel om ongenode gasten af te schrikken. Daarnaast is het natuurlijk ook wel zo fijn als er gasten aan de deur staan.

    BeantwoordenVerwijderen